Hvad koster det at have kat?

Hvad koster det at have kat?

16-06-2020

De fleste katte er forholdsvis billige at anskaffe, og i mange tilfælde kan du endda få dem ganske gratis. Men du må ikke glemme, at det er et kæledyr, og kæledyr koster penge. Så selvom det er helt gratis at anskaffe sig en kat, er den ikke just billig efterfølgende, og når du er på udkig efter en kat, skal du altid huske at gøre op med dig selv, om du er villig til og kan investere de penge, det koster at have kat.

Hvordan er det første år med en kat?

Generelt set siger man, at det koster mellem 6600 og 8000 kroner i det første år, du har kat. Det gælder, uanset om du gerne vil have en indekat eller en udekat, idet der er en række killingeudstyr, du skal anskaffe dig, ligesom du også skal have foder. Disse to økonomiske poster skal du tage i betragtning, når du overvejer at få en kat. Posterne vil naturligvis falde de kommende år, idet du jo ikke skal købe udstyr i samme omfang hvert eneste år, som du vil skulle det første år.

Udstyrsposten omfatter blandt andet ting som vand- og madskåle, kattebakke, en seng at sove i, kattelem, chipmærkning og så videre. Forvent at skulle lægge 1000-1500 kroner til denne post. De øvrige omkostninger vil variere afhængig af behov og den måde du holder kat på. Det kan for eksempel være forskellige vaccinationer, forsikringer, legetøj, loppekure og kattegrus.

Overvej grundigt

Det er vigtigt, at du altid overvejer det grundigt, før du beslutter dig for at få et kæledyr – og det gælder naturligvis også katte. Det er levende væsener, som ikke blot kan kasseres, hvis du keder dig lidt med dem eller pludselig ikke synes, du har råd.

Statistikker viser, at hele 82% af de dyr, der i 2015 blev givet til internater rundt om i Danmark, var katte. Det kunne tyde på, at katteejere måske ikke gør sig nogle helt klare overvejelser omkring, hvad det indebærer at have kat, og hvor meget det koster. Alene af den grund bør du sætte dig ned og skabe et økonomisk overblik over din økonomi, så du er sikker på, at du har råd. Bliver dit budgettet lidt presset, eller har du ikke råd til en kat i dit budget, så skal du lade være. Alternativet er, at du er nødt til at opgive katten senere hen, og det giver katten en rodløs og trist tilværelse.

Omkostningerne for at anskaffe og have en kat kan svinge utrolig meget, men vi har samlet en lille liste på en udregning på omkostninger der skal tænkes over når du anskaffer dig en kat i starten og i længden. En af de største omkostninger kan selvfølgelig være hvis du ønsker en racekat mod en alm. huskat.

 

Ca. omkostninger pr år: (udregnet i 2022 og i Danske kr.)

Omkostning: (Vejlendende) År 1: År 2:
Køb af kat: 100-10.000+ 0
Kattemad: (Arion 7,5kg tørfoder) 1000 1000
Transportkasse:  250 0
Kattetoilet + skovl: 250 0
Kattegrus: 1000 1000
Mad- og vandskåle: 200 0
Kattelegetøj 600 600
Pelspleje: (Afhænger af pelslængde) 250 0
Neglesaks: 50 0
Ormekur: 125 125
Sundhedstjek/ vaccination: 750 750
Neutralisering: 950-1450 0
ID mærkning: (Vigtigt) 350 0
Forsikring: (Afhænger af race mm.) 2000 2000

Priserne. er vejledende og de kan svinge fra sted til sted, samt afhængigt af valget af kat, dyrlæge, kattemad, kattegrus mm.

Du kan dog finde alt i katteudstyr hos Dyreverdenen

 

Vi er klar til at hjælpe dig

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?