Hvad gør jeg, hvis min hund løber væk?

Hvad gør jeg, hvis min hund løber væk?

17-10-2020

Det er alle hundeejeres værste mareridt og en ting, der bare ikke må ske. Når ens hund løber væk, oplever man en af de værste følelser, man kan have som hundeejer. Følelsen er helt ubeskriveligt sørgelig, og man kan begynde at tvivle på sine egne evner som hundeejer. Tankerne flyver rundt i hovedet på en, og man kommer i tvivl om, om ens hund overhovedet kan lide at bo ved en. Men det er ikke altid ens egen skyld, når ens hund løber væk.

Denne artikel guider dig igennem, hvad du skal gøre, hvis din hund er løbet væk.

Først og fremmest – start eftersøgningen med det samme

Start med at lede efter din hund, så snart du ved, at den er væk. Lad være med at tro, at den nok selv kan finde hjem igen, fordi det er smartere, at du finder den i sikkerhed frem for, at den vandrer rundt helt alene og ikke ved, hvor den er.
Tag gerne din hunds yndlingsgodbidder med, når du går ud og leder. Dette kan nemlig hjælpe med at kalde din hund til dig, da hundenæser opfanger lugte meget præcist, og du kan derfor have nemmere ved at få den tilbage til dig.
Få hjælp af venner og bekendte og del det på sociale medier, så folk i området kan holde et vågent øje med, om de ser din hund.

Gør dit bedste for at forhindre det fra start

Det er altid nemt at være bagklog, men det smarteste man kan gøre for at forhindre, at ens hund løber væk, er at forsøge at fjerne muligheden fra start af. Når du tager hjemmefra, skal du altid sikre dig, at alle døre og vinduer er lukkede og låste, samt at din hund har tisset af og ikke er sulten. Disse ting kan muligvis forhindre, at din hund finder på at skulle ud og sondere terrænet uden dig.

Noget, du også kan gøre, der kan gøre det nemmere at finde din hund, hvis uheldet er ude, er at øremærke din hund, så det er nemmere at finde dig, hvis din hund bliver indleveret et sted, hvor de tjekker øremærkning. Dansk hunderegisters øremærkning kører over CPR-nummer, så adresseskift opdateres automatisk derinde, når du skifter adresse. Så længe du holder dit telefonnummer og mailadresse opdateret, så er det rigtig nemt at finde dig gennem din hunds øremærkning, så I kan blive genforenet. Husk samtidig det lovpligtige hundetegn, så private personer nemt kan finde frem til hundens adresse eller dit telefonnummer.

Parringslysten kalder

Når ens hund løber væk, kan man hurtigt begynde at bebrejde sig selv og tvivle på sine evner som hundeejer. Tankerne kan flyve rundt i hovedet på en, og mange ender ofte ved den konklusion, at deres hund ikke kan lide at bo hos en, og at man selvfølgelig må være en dårlig ejer og person, hvis ens hund er løbet væk. Men dette er ikke altid sandheden, da der kan være rigtig mange forskellige årsager til, at ens hund er løbet væk.

Én af de hyppigste årsager til bortløbne hunde er deres parringslyst. Hunde er jo dyr, og den største forskel på dyr og mennesker er, at vi mennesker kan styre vores instinkter og drifter. Denne evne har hunde ikke. Deres drifter og instinkter styrer dem, og derfor kan parringslysten nogle gange gøre, at nogle hunde løber hjemmefra for at parre sig. En måde man kan komme dette til livs på, er ved at neutralisere eller kastrere sin hund, sådan at drifterne bliver dulmet lidt. Hvis din hund ofte løber væk, kan det hjælpe meget, hvis du kastrerer den. Kastrering eller neutralisering gør også, at din hund ikke ved et uheld kan komme til at lave hvalpe eller få lavet hvalpe på sig af en anden hund.

Andre grunde til at hunde løber væk

Udover parringsdriften kan der også være andre grunde til, at ens hund løber væk. For eksempel hvis ens hund ikke får nok motion eller tid udenfor, kan den have så meget brug for motion, at den finder en måde at få sig aktiveret af sig selv ved at løbe væk. Det kan også have noget at gøre med, hvis hunden ikke føler sig tryg eller tilpas i hjemmet, og ikke føler, at den har et stærkt nok bånd til dig eller stedet. Hvis den mangler et tilhørsforhold til stedet, kan det godt motivere den til at gå på opdagelse i verden.

Så når I bliver genforenet, må du hellere give den lidt ekstra kærlighed, så den virkelig kan mærke, at du elsker den, og at den ikke hører til andre steder end hos dig.

Vi er klar til at hjælpe dig

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?