Gode råd omkring køb af hundehvalp - Kæledyrs Bloggen

Gode råd omkring køb af hundehvalp

21-12-2019

Hvad skal man være opmærksom på, når du køber en hundehvalp?. I dette her blogindlæg, ville jeg komme lidt nærmere ind på hvad du bør holde øje med og og forberede inden købet af din hvalp. At tage den første hvalp man ser uden at være forberedt og have undersøgt tingende inden, kan gå hen og blive rigtig dyrt, eller skabe en dårlig oplevelse for dig/jer og hunden.

Det skal du undersøge inden køb af en hvalp

Inden du køber en hvalp til at blive en del af din familie bør du starte med at sætte dig ind i de forskellige hunderacer der findes. På den måde kan du bedre vide hvad hunderace som kan passe ind i din familie og jeres hverdag. Hvad du skal tænke over er blandt andet:

  • Hvor stor skal hunden være?
  • En aktiv eller skal du have en doven putte hund?
  • Skal hunden med på arbejde eller være derhjemme?
  • Hvor meget pelspleje skal der være?
  • Skal det være en hyrdehund, jagthund, selskabshund eller vogtende hunderace.

Du bør efterfølgende undersøge hvad hunden ca. koster og om det skal være med eller uden stamtavle. Efter det skal du undersøge hvad hunden ca. kommer til at koste i de næste mange år om måneden. Du skal muligvis bruge alt fra nyt som hundeseng, hundelegetøj, hundeline, halsbånd, hundefoder, hundegodbidder, hundetegn mm. Og efterfølgende løbende have nyt hundefoder, hundelegetøj, hundegodbidder mm. Samt der kommer løbende dyrlægeregninger og forsikring til din hund, nogle forsikringer som ansvars forsikringen er lovpligtig.

Hvor skal man købe hvalp?

Du skal købe en hund hos en opdrætter, det kan også være private personer som har fået et kuld hvalpe, fælles for dem alle er at de skal følge vise regler omkring hvalpene, dette kommer vi nærmere længere nede i bloggen. Du skal passe utrolig godt på ikke at købe en hund fra de såkandte hundehandlere, her kommer hvalpen fra udlandet og bliver solgt ulovligt i Danmark, ofte uden papire eller dyrlægetjek, ofte kan de være socialieret dårligt, være syge mm.

Hvor kan man købe en hvalp?

Som nævnt tidligere skal du købe din hvalp hos en opdrætter eller privat person som har fået et kuld hvalpe, ved at købe en hund med stamtavle, kender du hele familien bag hvalpen, og deres eventuelle problemer, samt du har mulighed for at høre raceklubben omkring valg af en hvalp af den pågældende hunderace. Køber du en blandingshund, har du muligvis ikke en chance for at kunne følge hvalpens forfædre på samme måde, her bør du nøje undersøge forældrene og hvis moren kun er der, spørge ind til faren.

Her kan der blandt andet nævnes du kan kontakte raceklubben, på DBA, guloggratis mm.

Hvad skal jeg holde øje med, når jeg skal købe en hvalp?

1. Hvalpen SKAL være 8 uger gammel før den må forlade sin mor. Dette er fordi hvalpen skal være stimuleret og have prægning af dens søskende og mor, dette er meget afgørende for hvalpens mentale udvikling. Bemærk dette er et lovkrav.

2. Vær sikker på hvalpen bliver vaccineret og sundhedsundersøgt af en rigtig dyrlæge, samt at hvalpen er registeret i Dansk hunderegister. Her bør du modtage en sundhedsbog med fra opdrætter som dyrlægen har udfyldt og stemplet, denne bog følger hunden resten af dens liv. Det er et lovkrav de er chippet, vaccineret og er tilmeldt Dansk hunderegister. Du bør samtidig også være sikker på at modtage en købs kontrakt, ved køb af en hvalp hos opdrætter.

3. Du bør sammen med hvalpen have lov til at se hvalpens mor og evt. søskende, sammen med hvalpen. Dette er for at undgå at du er hos en dyrehandler, hvor hvalpen ikke har været sammen med dens mor, siden den var 5 uger gammel. Fald derfor aldrig for undskyldninger, for ikke at måtte se moren.

4. Besøg den opdrætter du ønsker at købe en hvalp af, flere gange i løbet af tiden, så kan du bedre bedømme om hvalpen er socialiseret og præget godt nok, samt du har mulighed for at danne dig et overblik over hvalpen og opdrætter. Du bør nemlig aldrig købe en hvalp fra en opdrætter hvis du er det mindste i tvivl.

5. Når du kommer til hvalpen, skal du finde ud af om den er nysgerrig og opsøgende. Hvis hvalpen er sky og bange for dig, det det muligvis betyde at den ikke har været opdrættet godt nok, da den er sky for mennesker. Her bør du ikke købe en hvalp af medlidenhed, da du kan være med til at støtte dårlige vilkår. Ser du virkelig dårlige vilkår eller har mistanke om hvalpene har det ringe, bør du kontakte politiet eller dyrenes beskyttelse.

6. Vær sikker på at opdrætter ved noget om den race de har, og kan hjælpe dig med spørgsmål og problem stillinger. Det er en opdrætters ansvar at sørge for du som køber er klædt på til at overtage hvalpen og er egnet til at håndtere hvalpen.

7. Spørg opdrætter omkring racen og dennes svagheder.

 

Hvad skal jeg have købt og styr på inden hvalpen kommer hjem

Der er nogle ting som du virkelig har brug for, til at sikre du har styr på alt inden hvalpen kommer hjem.

1. Hundetegn, hunden skal have et lovpligtigt hundetegn fra den er 4 måneder gammel.

2. Hvalpefoder, hvis du skifter foder bør du blande opdrætters foder op med det nye i nogle uger, så hundens mave kan vende sig til det nye.

3. Hundesele, hundehalsbånd og hundeline, disse vokser hvalpen nok ud af. Så overvej hvor dyrt det første sæt skal koste.

4. Hundegodbidder, så du kan begynde hvalpetræningen og opdragelsen, når hvalpen har vænnet sig til det hele.

5. Tilmelde din hvalp til hvalpetræning, så i er bedre klædt på til at opdrage jeres hvalp.

6. Dyrlæge kontrol, overvej at få kontrolleret jeres hvalp af jeres egen dyrlæge, samt få lavet den sidste vaccination og ormekur.

7. Købt det sidste udstyr som hundeposer, hundekurv, hundelegetøj, hundeskåle mm.

8. Tegnet en ansvars forsikring.

9. Evt. hvalpeshampoo, børster, karter, negleklipper, tandbørste mm. hvis pelsen kræver pleje.

 

Du kan finde alt indenfor hvalpeudstyr og hvalpefoder hos os. Du er samtidig velkommen til at spørge os omkring valg af udstyr eller foder.

Relaterede produkter

Vi er klar til at hjælpe dig

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?