Alle hunde har 2 analkirtler, der sidder på hver sin side tæt ved endetarmsåbningen. Kirtlerne afgiver et særligt sekret, der automatisk vil smøres på ydersiderne af afføring. Formålet herved er, at hundene kan snuse sig frem til, hvem der har været i området.
I normale tilstande fyldes kirtlerne op imellem afføringstidspunkterne. Når der passerer afføring gennem endetarmen, vil kirtlerne tømmes for sekret, og der vil nu produceres nyt sekret.
Der kan ske det, at analkirtlerne stoppes til. Dette er både ubehageligt for hunden, og det kan medføre svigende fornemmelser i og omkring endetarmen.
Primære årsager til tilstoppede analkirtler
I de tilfælde hvor hunde har tilstoppede kirtler, skyldes det oftest, at afføringen ikke har den normale form eller hårdhed. Har din hund døjet med diarré i en længere periode, eller har du skiftet foder hos den, kan det medføre ændring i type af afføring.
De første tegn på tilstoppede kirtler omkring endetarmen er, at din hund vrænger sig ved at lave afføring. Den kan ændre adfærd, fordi den ikke følger kroppens cyklus og behov for at komme af med afføring.
I de milde tilfælde er det både nemt, effektivt og skånsomt at bringe kirtlerne tilbage til normaltilstanden.
Det handler om at se på kvaliteten af foderet.
Sådan behandles tilstoppede analkirtler hos hunde
I mange tilfælde kan mere fiberholdig kost være løsningen på de tilstoppede kirtler. Det kan være nødvendigt at bruge et særligt og ekstra fiberholdigt produkt, der kan bruges som tilskud til hundes kost.
På nettet finder du mange forskellige foderprodukter. Der er rig mulighed for at vælge de varianter, som matcher dit kæledyrs behov.
Selvom din hund har allergi, kan du finde fiberholdige produkter, som er fremstillet specifikt til kæledyr med overfølsomhed.
Når du skifte foder hos din hund, skal du sørge for at gøre det over cirka 7 dage. De første par dage skal kæledyret have ¼ af det nye foder, mens det de sidste par dage skal have ¼ af det gamle foder. Når foderet ændres til at blive et mere fiberholdigt produkt, kommer mave- og tarmsystemet til at arbejde ekstra.
Det kan betyde, at din hund prutter mere i denne overgangsperiode.
Værd at vide om betændte eller fyldte analkirtlerne
Hvis ikke tilstanden med de tilstoppede kirtler behandles i tide, kan der gå betændelse i kirtlerne. I disse tilfælde vil der være brug for professionel hjælp fra en dyrlæge. Det samme vil være tilfældet, hvis din hund har fyldte analkirtler, som ikke kan tømmes ved brug af fiberholdig kost.
Det er vigtigt at holde øje med, om din hund har symptomer på fyldte analsække. Når de ikke tømmes for sekret, vil der opstå bakterievækst i slimhinderne.
Symptomerne på fyldte analsække kan være:
-
Hunden gnubber sig ekstra omkring endetarmen. Den sætter sig på gulvet og kører frem og tilbage med forbenene.
-
Hunden bider mere i halen og synes at være generet fysisk.
-
Huden over analsækkene kan væske, og der kan sive lidt betændelse eller blod fra dem.
Har du opdaget en eller flere af disse symptomer, skal du kontakte din dyrlæge. Vedkommende vil undersøge dit kæledyr nærmere, så den rette diagnose kan stilles, og den bedste behandling kan gå i gang.
Des tidligere du kontakter dyrlægen, des mildere et behandlingsforløb kan du og din hund se frem til.
Når de fyldte analkirtler opdages i tide, vil det typisk være tilstrækkeligt for dyrlægen at klemme indholdet fra dem ud.
Er der gået betændelse i sækkene, kan det være nødvendigt at supplere behandlingsforløbet med antibiotika til hunden.
Skulle det ske, at betændelsen vender tilbage igen, kan dyrlægen vælge at fjerne analkirtlerne i forbindelse med en operation.