Alt du skal vide om de ulovlige hunderacer i Danmark

Alt du skal vide om de ulovlige hunderacer i Danmark

04-09-2021

Hundeloven består af de lovmæssige krav, som man som ejer skal følge, når man anskaffer sig en hund. Her gælder det blandt andet om krav til forsikring, regler om brug af snor og ikke mindst, hvilke racer, som der i Danmark, er ulovlige at anskaffe sig. De ulovlige hunderacer er ikke universelle, hvilket betyder at sortlistede hunderacer i Danmark ikke nødvendigvis er ulovlige i andre lande.

Listen bliver desuden løbende opdaterede og er senest blevet opdateret i 2010. Hundeejere der forløbende for 2010 anskaffede sig én af de racer, der først ved opdateringen blev ulovliggjort, har ikke været påkrævet en aflivning af deres kæledyr. De har dog skulle følge visse retningslinjer for ejerskabet af én af de ulovlige hunderacer, herunder brug af mundkurv samt en kort snor på max to meter.

De ulovlige hunderacer

I Danmark inkluderer listen over de ulovlige hunderacer følgende: Pitbull terrier, Amerikansk staffordshire terrier, Tosa inu, Fila brasileiro, Dogo argentino, Amerikansk bulldog, Boerboel, Sydrussisk ovtcharka, Centralasiatisk ovtcharka, Kaukasisk ovtcharka, Sarplaninac, Kangal og Tornjak. Disse 13 hunderacer er blevet sortlistede af repræsentanter fra blandt andet Dyrenes Beskyttelse, Den Danske Dyrlægeforening, Dansk kennelklub og Dyreværnsrådet. Fælles for disse hunde er, at nogle har avlet dem til kamp, og at deres artsfæller har forvoldt mennesker og andre hunde skader. De er også på forbudslisten eftersom vi, i Danmark, ikke må afholde hundekampe, hvilket ofte er det, som de ulovlige racers stamtavler har haft som fællesnævner. Derfor er både køb, salg og avl på disse hunderacer yderst ulovligt og vil medføre både en aflivning af dit kæledyr og en betydelig bødesum.

Hvorfor er nogle hunderacer ulovlige?

Siden mennesket begyndte af fremavle brugshunde, har vi eksperimenteret med, hvilke både ydre og indre karakteristika, som vi har kunne fremprovokere i hunde. Da nogle hunderacer har været brugt til brug som kamphunde, har disse et langt mere aggressivt sind end andre hunde(hvis de er forkert opdraget). Selvom disse racer kan synes søde og kærlige, så kan man ikke altid elske eller opdrage visse instinkter ud af dyrene. De ulovlige racer er de, som tidligere har været fremavlet og brugt oftes til et aggressiv sind, og til en kropsbygning, der gør dem til de perfekte mulige dræbermaskiner. Selvom flere af dem ligner små nuttede plysdyr, så har de fremavlede og opdragede instinkter desværre en stor betydning for deres sind. Så på trods af en mulig god opdragelse, så må de ovenstående hunderacer ikke distribueres indenfor Danmarks grænser, selv om utrolig mange af disse ikke har gjort noget som helst forkert og opførst sig ofte bedre end mange andre hunderacer, så har et fåtal af mennesker desværre givet den effekt at disse racer er blevet stemplet som "farlige" og "ulovlige". Der findes utrolig mange mennesker der ønsker at få fjernet denne liste over ulovlige hunde, og hellere ønsker et fx. "hundekørekort", så de forkerte mennesker blot minimeres chance for at få lov til at have disse hunderacer.

Hvad med blandingsracer?

Selvom din hund blot er beslægtet med én af de ulovlige racer, så vil dette kunne have konsekvenser for dig og din elskede hund. Derfor er det nødvendigt, hvis du anskaffer dig en blandingsrace, ligeledes at tage hensyn til dennes stamtavle. Ved kendskab til hundens stamtavle kan du undgå at karaktertrækkende fra de ulovlige hunde er givet videre til din hund. Du bør derfor sikre dig den nødvendige dokumentation på din hund, hvis du ikke vil risikere at politiet afliver den.

 

Denne artikel er skrevet til at besvare spørgsmålet, og indeholder ikke personlige holdninger, omkring de ulovlige hunderacer. Hos Dyreverdenen går vi ind for kærlighed til alle kæledyr, men ønsker fortsat at fremstå med en masse information på vores blog, indenfor alt mellem himmel og jord omkring kæledyr.

Vi er klar til at hjælpe dig

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?