6 madvarer din hund ikke kan tåle

6 madvarer din hund ikke kan tåle

11-06-2020

Bløde, blanke hundeøjne stirrer op på dig, mens du nyder din grillede bøf med bløde løg. Det er bare så nuttet, skal vovsen have en lille godbid? 

 

Hunde knuselsker menneskers mad. Og de kan ikke vide det, men generelt har hunde ikke godt af at spise menneskemad. Der er en lang række madvarer, som det er bedst at holde langt fra hunden, da den kan blive syg med svær forgiftning og få skader på nyrer og andre vigtige organer. 

 

Hvis uheldet sker, er det vigtigt at handle hurtigt: Fjern maden fra hundens mund, hold øje med hundens reaktioner og ring til dyrlægen. Jo hurtigere behandling, jo bedre chancer for hunden. 

 

Følgende liste over madvarer er ikke udtømmelig. Der er andre ting, som kan gøre en hund syg. 

 

Generelt er det vigtigt at udvise forsigtighed og holde øje med hunden, lidt ligesom man gør med små børn.

 

Hvis du gerne vil supplere denne liste med et leksikon over andre giftige ting for hunde og tegn på forgiftning, så undersøg sagen nærmere eller hold øje med vores blog, hvis andre indlæg udkommer.1. Chokolade

 

Måske kender du til scenariet: Familien samles til hyggeligt samvær ved juletid, og en af gæsterne kommer til at tabe et stykke mørkt chokolade på gulvet. 

 

Den vidende hundeejer handler naturligvis straks - både ejer og hund kaster sig imod det lækre, mørke stykke chokolade. En olympisk kamp udspiller sig om at få godbidden ud af den gnaskende hundemund. Mange hunde elsker chokolade, men pga. stoffet theobromin kan hunden ved små mængder blive svært forgiftet og desværre dø af at spise chokolade. Mørk chokolade indeholder mest theobromin. 

 

2. Avocado 

Avocado er blevet en populær spise rundt om i hjemmene. Men desværre er den sunde avocado slet ikke gavnlig for din hund, som reagerer med forgiftningssymptomer, hvis den får lov til at sætte tænderne i det grønne frugtkød. Hele avocadoen, inklusiv skræl og sten, er giftig for hunden pga. stoffet persin. 

 

3. Løg

Det er mindre kendt, men faktisk har din søde vovse ikke så godt af at spise løg og hvidløg, da det indeholder stoffet alicin, der medfører blodmangel hos hunden. Der er mange madvarer, der indeholder løg, mere eller mindre skjult i deklarationen. Derfor er det en god ide at tjekke, om der er løg i en madvare. 

 

4. Kaffe, te, cola, energidrikke

En kop duftende kaffe med mælk står på sofabordet: Det kan være særdeles fristende at stikke snuden i. Men det er en dårlig ide at drikke kaffe med hunden, da dens nervesystem ikke har godt af at få koffein - heller ikke i form af en læskende energidrik. Te og cola indeholder theobromin, ligesom chokolade, og er giftigt for din hund. 

 

5. Xylitol i sukkerfri fødevarer

Efterhånden er der mange fødevarer, som indeholder xylitol istedet for sukker. Det kan f.eks. være sukkerfri tyggegummi, mint-tabletter og sukkerfri fødevarer. Xylitol udløser en farlig insulinreaktion i hundens krop. Din hund kan blive forgiftet af ganske få stykker tyggegummi, så opbevar det ude af hundens rækkevidde. 

 

6. Nødder, vindruer og rosiner

Nødder, især valnødder og macadamia, er skadeligt at servere for din firbenede ven, da den kan blive svært forgiftet. Det samme gælder for søde rosiner og friske vindruer: En del hunde kan ikke tåle at spise det. 

Giv altid din hunde egnede hundegodbidder.

 

Hvilke madvare kan hunde ikke tåle?

Alle hunde er forskellige, men udfra listen vi har lavet her. Anbefaler vi ikke at give chokolade, advokado, løg, katte, te, cola, energidrikke, sukkerfrie vare, nødder, vindruer, rosiner mm.

Må man slet ikke give hunde chokolade?

Mange hunde elsker chokolade, men pga. stoffet theobromin kan hunden risikere ved små mængder blive svært forgiftet og desværre dø af at spise chokolade. Mørk chokolade indeholder mest theobromin, derfor anbefaler vi ikke dette til hunde, der findes en gang i mellem "hunde chokolade" dette er chokolade hvor indholdet af theobromin er så lille, at der ikke bør ske noget.

Kan hunde tåle menneske mad?

Det korte svar er ja med måde, der er dog ting som hunde generelt ikke kan tåle eller vær fald har godt af, derfor anbefaler vi ikke at tage chancen, da et stykke chokolade kan have fatale konsekvenser, hvis din hund opnår en allergisk reaktion på dette stykke chokolade, det kan også sagtens være der intet sker, men hvorfor tage chancen, når der findes så lækre hundegodbidder?

Er leverpostej godt for hunde?

Det korte svar er at de fleste hunde godt kan tåle leverpostej, men du kan risikere at din hund har allergi overfor en ingrediens i leverpostejen, eller hvis din hund har tildens til sensitiv mave og dermed ragere på det høje indhold af fedt og salt. Sidst men ikke mindst husk på at leverpostej indeholder så meget fedt, at din hund kan tage hurtigt på.

Hvilke grøntsager kan hunde ikke tåle?

Der er forskellige grøntsager, som din hund ikke kan tåle, hvordan den reagere kan være forskelligt fra hund til hund, men generelt har hunde ikke godt af disse grøntsager, dette er blandt andet: majskolber, rå kartofler, svampe, tomat, broccoli, samt undgå den grønne peberfrugt, da alle grøntsager og frugter fra natskyggefamilien indeholder stoffet solanin som er giftigt for hunde, ved peberfrugt er det primært den grønne del af den.

Relaterede produkter

Vi er klar til at hjælpe dig

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?